Monday, December 9, 2013

FROZEN: CINTA PEMERINTAH, KEKASIH DAN KELUARGA

Filem animasi muzikal ini terinspirasi oleh kisah The Snow Queen. Aku dapat lihat itu sebab inspirasinya ada pada watak ELSA yang lahir dengan magis ais pada kedua-dua belah tangannya. Cuma Snow Queen berperwatakan jahat. ELSA kemudiannya dikurung di dalam bilik sendiri setelah mencederakan adiknya, ANNA secara tidak sengaja.

Aku suka dengan falsafah yang dibawa dalam filem ini melalui minda,hati dan kuasa. Aku lupa nama bomoh trol itu tapi aku ingat intipati kata-katanya selepas ANNA dicederakan buat kali pertama. Katanya kurang lebih, ingatan dalam minda boleh dihilangkan tetapi isi hati tidak, sambil bomoh trol itu menghilangkan ingatan ANNA tentang magis yang ada pada ELSA. Jadi membesarlah ELSA keseorangan dengan ketakutan terhadap kuasanya sendiri. Oleh hal yang demikian, ANNA membesar dengan sangkaan bahawa ELSA memulaukannya.

ELSA kemudiannya ditabalkan sebagai seorang ratu setelah ayahanda dan bondanya mangkat. Titik plot pertamanya apabila ELSA memarahi ANNA yang ingin mengahwini PUTERA HANS yang baru satu malam dikenalinya. ELSA dengan tidak sengaja telah membekukan seluruh Arendelle dengan kemarahannya tanpa sengaja. Aku fikir, inilah sedikit perwatakan Snow Queen yang diletakkan dalam diri ELSA. ELSA kemudiannya melarikan diri ke kawasan pergunungan dan membina sebuah istana ais dengan kuasanya. ANNA pula berusaha mencari ELSA dan meninggalkan Arendelle di bawah pemerhatian PUTERA HANS. Sewaktu mencari ELSA, ANNA berkenalan dengan seorang pemuda yang kerjanya menjual ais,KRISTOFF dan rusanya, SVEN. Dan aku paling suka lagu LET IT GO. Permulaan lagunya sudah buat aku tertarik dan aku bisik kepada suami di sebelah "Sedap permulaan lagunya. Dengar." Muziknya kedengaran matang meskipun untuk sebuah filem animasi. Pada aku itu sesuatu yang bagus kerana muzik juga merupakan suatu medium pembelajaran ke arah kematangan.

Pertemuan ANNA dan ELSA telah menyebabkan ANNA diserang oleh ELSA sekali lagi tepat di jantung. Nah, bermula dengan serangan itu, penonton dibawa kepada suatu jalinan tentang hati dan kuasa. Kuasa ELSA yang perlahan-lahan membekukan jantung ANNA sehingga adiknya itu menuju maut, aku lihat sebagai suatu satira horace yang cantik yakni seorang pemerintah menggunakan kuasanya tanpa kawalan kemudian membunuh seluruh negaranya termasuk ahli keluarga sendiri sedangkan pada asalnya pemerintah itu dilahirkan sebagai seorang yang murni. Hal ini sama sahaja berlaku dalam kisah-kisah Shakespeare seperti Macbeth dan Hamlet  yang tersepit antara dua belah jiwa yang ada dalam diri. Juga sama takdirnya dengan Oedipus yang dikarang oleh Sophocles yang lahir dengan takdir yang tak dapat dielakkan sedangkan Oedipus bukanlah seorang yang jahat. Lapisan begini buat aku turut teringatkan satira tentang politik dalam The Gulliver's Travel oleh Jonathan Swift. Dan ELSA boleh sahaja bertukar menjadi Snow Queen kalau tidak ditangkap setelah pengsan ketika menyerang askar-askar yang datang ke istana aisnya. Aku terus terfikir, agaknya pemerintah yang mana mabuk kuasa harus 'dipengsan' sebelum jadi gila kuasa.

ANNA yang menjadi mangsa kuasa tanpa kawalan itu pula hanya dapat diselamatkan oleh kuasa cinta sejati. Yeah, kerap kali kita dengar cinta adalah kuasa paling-paling-paling besar di dunia. Kalau tidak kerana cinta, Tuhan pun akan biarkan manusia mati kelaparan. Tetapi itu tidak pula berlaku kerana Tuhan itu penuh cinta.

Cinta dalam filem ini memiliki twist  yang cantik sebab aku mati-mati ingat cinta KRISTOFF yang akan menyelamatkan ANNA setelah dikhianati oleh PUTERA HANS yang hanya mahu mengambil alih kuasa pemerintahan Arendelle. Ini satu lagi lambang manusia mabuk kuasa selain daripada DUKE OF WESELTON. ANNA yang beku ketika cuba menyelamatkan ELSA daripada dibunuh oleh PUTERA HANS dihidupkan dengan pelukan ELSA. Solusinya adalah cinta dan dalam filem ini cinta lelaki-perempuan diangkat dengan ringan tidak seperti kisah-kisah cinta puteri-puteri Disney seperti Cinderella, Snow White, Rapunzel, Sleeping Beauty yang masyhur itu.  Pertama, cinta seorang pemerintah kepada rakyatnya akan menyelamatkan seluruh negara. Kedua, cinta yang sederhana antara lelaki-perempuan dengan bukti pengorbanan yang kadang-kadang kita buta untuk menilainya. Ketiga, cinta antara keluarga.

Aku juga sukakan bit filem ini. Laju dan tepat. Oh ya, aku juga sukakan OLAF, si orang salji. Ya, OLAF, Some People Are Worth Melting For but as KRISTOFF said, sometime; Reindeer(s) are Better Than People. Rusa tak mabuk kuasa atau busuk hati. - Lagu pun sinis!

--- Teringin nak tonton yang dalam bahasa Melayu.

4 comments: